VR-bril in de klas. Hoe je veranderingen blijvend in gang zet.

Door Edwin Vierhout | 10 februari 2022

21e-eeuwse vaardigheden, digitalisering, eigenaarschap en de waaromvraag. De begrippen vliegen je om de oren. Maar wat betekenen ze precies? En vooral: wat moet jij hier als leerkracht mee? Een kartrekker aanwijzen, vindt Edwin Vierhout. “Een leerkracht met gerichte kennis en ervaring. Ik doe de master Leren en innoveren om te ontdekken hoe we als school onderbouwd en duurzaam kunnen veranderen.” Maak kennis met Edwin, Teacher Leader op het gebied van ICT.

Edwin is 24 jaar en woont volgens eigen zeggen in het mooiste dorp van de Veluwe, Hierden. Na de pabo op Hogeschool Viaa in Zwolle wilde hij in eerste instantie direct doorstromen naar een master. “Het leek mij handig dat ik dan nog goed in de structuur van leren en studeren zou zitten. Maar Henk Averesch, een van mijn docenten en tevens docent op de master Leren en innoveren, overtuigde mij ervan dat werkervaring mij eerst goed zou doen. Zo kwam ik terecht als groepsleerkracht op christelijke basisschool De Schakel in Harderwijk.”

Nieuwe ideeën

De Schakel maakte een verandering door. Er kwam een nieuwe directeur, veel ervaren leerkrachten verlieten de school en daar kwamen nieuwe collega’s voor terug. “Een aantal van deze leerkrachten stond aan het begin van hun loopbaan; zij brachten nieuwe ideeën de school in. Ik merkte dat ik daar bij aanhaakte: innovatie en verandering in onze school gaf mij energie. Daar wilde ik iets mee.”

Marinier worden

“Veel leerkrachten ervaren hun werk als roeping,” vertelt Edwin. “Ontzettend mooi vind ik dat. De meesten zijn ook doelgerichte doorzetters. Zelf ervaar ik dit trouwens niet zo: als tiener twijfelde ik lang over mijn toekomst. Mijn opa, vader en broer zijn (oud)marinier. Voor mij was het een logische stap om deze lijn door te zetten. Maar het werk voor de tienerclub in onze kerk en het organiseren van activiteiten gaf me zoveel energie dat ik besefte dat ik die richting ook verder moest onderzoeken. En inmiddels sta ik voor een groep 7 met 30 kinderen. Het contact met de kinderen is iets wat ik iedereen gun. Ik geniet van de gesprekken met hen. Ik mag bijdragen aan een veilige plek waar kinderen kunnen lachen, gek doen en zichzelf ontwikkelen, en daar getuige van zijn.” 

Doordacht theoretisch kader

Tijdens de eerste lockdown vanwege corona werd Edwin de ICT’er van de school en later ook lid van de bovenschoolse ICT-klankbordgroep. “Ik had altijd affiniteit met ICT, maar had dit nooit zo verbonden aan het onderwijs. Maar dat is juist ontzettend actueel! Iedere school moet iets met ‘21st century skills’ en ‘digitalisering’, en een collega met gerichte kennis en visie kan het verschil maken. We zijn dus niet in eerste instantie voor het faciliteren van de juiste oplossing, maar voor de ‘why’ vraag die daarachter ligt. Een plan met een stevige theoretische onderbouwing en doordacht fundament is duurzamer. Maar hoe ontwikkel je dat? In het onderwijs halen we al snel ‘de externe’ binnen, terwijl er binnen de stichting of de school ook veel kennis is die niet optimaal wordt benut. En om er dan nog maar een onderwijsbegrip in te gooien: collega’s zelf verantwoordelijk maken zorgt voor ‘eigenaarschap’.

Kernreflectie

De stap naar de master Leren en innoveren is voor Edwin een logische in zijn ontwikkeling. Hij koos voor lesplaats Zwolle, maar omdat daar niet genoeg aanmeldingen waren, reist hij een keer per twee weken naar Gouda. De persoonlijke aandacht binnen de opleiding gaf voor hem de doorslag om voor déze master te blijven kiezen. “Van bewust werken aan jezelf word je beter, als professional en als persoon. In overleg met mijn directeur werd ik twee dagen vrij geroosterd: één voor mijn opleiding en één voor mijn ICT-taken. En inmiddels heb ik het eerste deel van de opleiding afgerond. Met de juiste planning zijn de opdrachten goed te doen. Wel ervaar ik dat mijn intrinsieke motivatie en de steun van mijn collega’s nodig zijn om de master tot een succes te maken.”

Digitale geletterdheid

“We begonnen semester 1 direct met onze visie op goed onderwijs. Ik dacht dat ik die al had, maar we werden weer flink door de theorie geslingerd en dat maakte dat ik weer kritisch ging kijken naar mijn eigen perspectief. Vanuit deze basis ga ik in semester 2 een interventie uitvoeren.” Edwin gaat bovenschools aan de slag met de IT-academy waarin ICT-cursussen, -trainingen en -workshops aangeboden worden aan de meer dan 300 leerkrachten binnen de stichting. Het doel is hun deskundigheid en motivatie voor ICT-toepassingen in de klas te verhogen, zodat leerlingen worden voorzien van een doorlopende leerlijn digitale geletterdheid. Edwin wordt enthousiast: “Hoe tof is een VR-bril in de klas! Of dat je aardrijkskundeboek ineens tot leven komt als je je iPad ervoor houdt.” 

Doordacht en duurzaam

“Kortom,” vat Edwin samen, “de master Leren en innoveren is geschikt voor een kartrekkende leerkracht die op een doordachte, duurzame en onderbouwde manier wil gaan innoveren in zijn eigen onderwijspraktijk. Bij twijfel, loop een dagje mee en ervaar. Dit hielp mij ook in mijn keuze!”

Meer weten?

Wil je meer weten over de master Leren en innoveren? 

Alle info over de master op een rij