Ik ben nog lang niet uitgeleerd!

Door Lisette Hardeman | 14 april 2022

Dit is Lisette Hardeman, docent Engels en ICT op het Johannes Fontanus College in Barneveld. Ze geeft haar baan een 9. Naast haar werk doet ze de master Leren en innoveren. “Ik ben nog lang niet uitgeleerd!”

Naast mijn taken als docent ben ik enthousiast betrokken als producer bij onze musicalgroep Braat. Samen met leerlingen aan een voorstelling werken geeft enorm veel positieve energie. Elke vrijdagmiddag zijn aan het zingen, musiceren en acteren. Heel verbindend! 

Naast de leerling staan

Ooit koos ik voor het onderwijs vanwege mijn liefde voor het land Amerika. Engels leek me een leuk vak om te geven omdat deze taal zo veel gebruikt wordt. Een goede keuze: ik geef mijn baan een 9 omdat ik het heerlijk vind om contact met leerlingen te hebben. Ik ontvang zoveel en heb ook het gevoel dat ik leerlingen echt kan helpen. Ik probeer naast de leerling te staan en te zien waar hij of zij behoefte aan heeft. Samen zijn we op weg in het leerproces.

Onderzoekende houding

Ik merkte dat ik na ruim tien jaar meer diepgang wilde in mijn werk, meer kennis over het onderwijs. De afgelopen jaren waren er veranderingen op mijn werk en nieuwe implementaties. Wat mij dan nieuwsgierig maakt is de visie die daarachter zit: wat is de juiste manier om het onderwijs te verbeteren? De master Leren en innoveren geeft me wetenschappelijke onderbouwing en helpt me om een onderzoekende houding te ontwikkelen. Ik kijk nu anders naar het onderwijs. 

Waarom en hoe

Op dit moment ben ik bezig met het thema motivatie van leerlingen. Door de literatuur die ik lees, de gesprekken tijdens de studie en de onderzoekende manier van denken kom ik erachter dat dit verder gaat dan ‘de leerling doet niks’. De waarom-vraag stellen helpt me om daar dieper naar te kijken en o zoek te gaan naar de beste manier (hoe) om hiermee om te gaan.

Studielast

Ik zit in een leuke, gevarieerde klas. Alle onderwijstypes zijn aanwezig en dat maakt de gesprekken erg interessant. We hebben een goede onderlinge band; er is ruimte en veiligheid om dingen te delen over jezelf en dingen waar je tegenaan loopt in je werk. Qua studielast vind ik het wel goed te doen, mits ik goed plan. Het blijft natuurlijk een uitdaging om naast je werk een masterstudie te doen, maar die twee versterken elkaar natuurlijk ook omdat je met hetzelfde bezig bent.

Het is fijn om verdiepend en verbredend bezig te zijn op mijn eigen school. Ik kom meer te weten over onderwijsinnovaties, versterk mijn onderzoekende houding en kom erachter dat ik nog lang niet uitgeleerd ben. Daar geniet ik van. Ja, deze master is voor mij verfrissend en verrijkend!