Concreet was onze onderzoeksvraag als volgt:
Hoe wordt zelfverantwoordelijk leren vorm gegeven in IJsland?

We bezochten in IJsland diverse basisscholen. Het is inspirerend om te zien hoe leerkrachten binnen de klas samenwerken om leerlingen binnen hun leerproces te begeleiden. Waar Nederland meer de focus legt op het resultaat, is duidelijk waarneembaar dat leerkrachten in IJsland meer aandacht besteden aan het proces. Vooral het ontwikkelen van vaardigheden en het vormen van identiteit krijgt hierin veel aandacht. Doordat leerkrachten veel vertrouwen geven aan leerlingen, resulteert dit in een taakgerichte houding van leerlingen. Binnen deze taakgerichte houding mogen leerlingen zelf kiezen hoe ze hun taak opvatten. Zo zie je dat leerlingen de vrijheid krijgen om hun favoriete muziek te luisteren, dat leerlingen hulp vragen bij een meerwetende partner (kan zowel leerling als leerkracht zijn).
 
Naast het onderzoek hebben we ook als groep een mooi en duurzaam groepsproces meegemaakt. We hebben mooie gesprekken gevoerd, veel gelachen en samengewerkt. Dit resulteerde in een heerlijke en positieve sfeer.
 
Naast het onderzoek en het groepsproces, mochten we ook genieten van de schoonheid van Gods schepping. Wat hebben we genoten van de diverse watervallen, de robuuste landschappen en de schitterende gebergten. Tijdens de studiereis was de ‘Golden Circle’ erg mooi . Een rondreis in de buurt van Reykjavik, waarin we enkele hoogtepunten van IJsland bezochten.
 
Kortom een leerzame en inspirerende studiereis vol verwondering!
 
Jan-Willem Korlaar, tweedejaars student master Leren en innoveren

 


 
Wil je weten wat de master Leren en innoveren van Driestar hogeschool, Christelijke hogeschool Ede (CHE) en de VIAA gereformeerde hogeschool kan betekenen voor jouw ontwikkeling als leraar? Wil je gebruik maken van de lerarenbeurs, de regeling Vierslagleren of de stimuleringsregeling tegemoetkoming studiekosten onderwijsmasters PO voor leraren? Heb je vragen over de master Leren en innoveren? Wil je een keer een dagdeel mee doen met een college?
 
Kijk op de website van de Master Leren en innoveren www.masterli.org of neem contact op met de studieleider drs. L.B. (Lennart) Visser of telefonisch op 06-19663994.