Daarom wilden wij onderzoeken hoe in het onderwijs van Estland aandacht wordt gegeven aan deze vaardigheden, met name het zelfregulerend leren. De leidende vraag was wat hierbij de rol van de docent, student en de leeromgeving was. We verwachtten nieuwe inzichten en kennis op te doen en goede voorbeelden van zelfregulatie te zien.
In de hoofdstad van Estland, Tallinn, hebben we vier scholen met vier verschillende opleidingsniveaus bezocht. Elke keer was de ontvangst hartelijk en had de school zich goed voorbereid op ons bezoek. We kregen rondleidingen, presentaties, we mochten lessen observeren. Er waren speciale momenten ingepland om vragen te stellen en met de leraren van de school in gesprek te gaan. Tijdens het bezoek aan de Tallinn University hebben we een mini-symposium verzorgd, waarbij we hebben verteld over de master Leren en innoveren, ons onderzoek en het doel van onze studiereis.
Naast deze schoolbezoeken hebben we genoten van de Estse cultuur. Onder leiding van een enthousiaste gids hebben we een ‘midnight cycling tour’ door Tallinn gemaakt. We hebben een prachtig orgelconcert bijgewoond, het voormalig Russisch spionagecentrum van de KGB in een hotel bezocht en een stadswandeling gemaakt. En elke avond genoten we van de lekkernijen van de Estse keuken.
We kijken terug op een leerzame week, waarin we in een onderling goede sfeer veel mooie ervaringen hebben opgedaan.
 
Hennie Spruyt, tweedejaars master Leren en innoveren


 


Wil je weten wat de master Leren en innoveren van Driestar hogeschool, Christelijke hogeschool Ede (CHE) en de VIAA gereformeerde hogeschool kan betekenen voor jouw ontwikkeling als leraar? Wil je gebruik maken van de lerarenbeurs, de regeling Vierslagleren of de stimuleringsregeling tegemoetkoming studiekosten onderwijsmasters PO voor leraren? Heb je vragen over de master Leren en innoveren? Wil je een keer een dagdeel mee doen met een college?
 
Kijk op de website van de Master Leren en innoveren www.masterli.org of neem contact op met de studieleider drs. L.B. (Lennart) Visser of telefonisch op 06-19663994.